Okrožnica MIZŠ o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19

Okrožnica MIZŠ o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19

Posredujemo okrožnico MIZŠ v zvezi s spremembo Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 ter Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID- 19. Veljati začne 19. 1. 2022.

Izpostavljamo:
– Okrožnica določa, da izjema od napotitve v karanteno na domu velja tudi za tiste, ki so zaposleni ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v dejavnosti vzgoje in izobraževanja, pod pogojem, da v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika s povzročiteljem COVID-19 vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s  hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2 na delovnem mestu  in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.

– Okrožnica določa, da izjema od napotitve v karanteno velja za študente, pod pogojem, da je šlo za visoko tvegan stik v času udeležbe pri izvajanju vzgojno-izobraževalne ali študijske dejavnosti v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji. Tisti, ki so bili v takem visoko tveganem stiku, se morajo prav tako vsakodnevno samotestirati v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji, in sicer  v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika, razen če je v posameznem oddelku potrjena okužba pri več kot 30 % študentov. V tem primeru se v karanteno na domu napoti celoten oddelek.

– Okrožnica določa izjeme od trikrat tedenskega testiranja s testi HAG za študente, ki so bili v visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19. Le-ti se morajo sedaj vsakodnevno samotestirati v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji, in sicer v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika.

Študentom sedaj pripada 20 testov HAG za samotestiranje na mesec, ki jih, tako kot do sedaj, lahko pridobijo v lekarni.

Več informacij je v priloženi okrožnici.

Dodatna pojasnila v zvezi s karanteno in samotestiranjem so na voljo TUKAJ in TUKAJ