Slovenski učni načrt boljši od španskega

Slovenski učni načrt boljši od španskega

”Po Ibizi sem trenutno na izmenjavi v Valenciji. V primerjavi s španskimi študenti informatike in po besedah delodajalcev, je slovenski učni načrt veliko boljši, saj se pri nas učimo veliko bolj podrobno, imamo denimo tudi programiranje, medtem, ko je v Španiji vse bolj splošno, programiranja pa sploh nimajo.”

Matej Mejak, študent, Višja strokovna šola Šolski center Nova Gorica

Svojo prvo, malo več kot tri mesece trajajočo izmenjavo sem opravljal na Ibizi, od konca marca do začetka julija, leta 2015. Trenutno pa vam pišem iz Valencije, kjer sem že od 2. julija na svoji drugi izmenjavi, kjer ostajam vsaj do februarja 2018. Erasmus+ mobilnost je ne samo izpolnila pričakovanja, ampak jih tudi zelo presegla, kar je tudi razlog, da sem si po vrnitvi iz prve izmenjave še bolj želel to ponoviti ter ostati v tujini.

V primerjavi s španskimi študenti informatike in po besedah delodajalcev, je naš učni načrt veliko boljši, saj se pri nas učimo bolj podrobno, imamo denimo tudi programiranje, medtem ko je pri njih vse bolj splošno, programiranja pa sploh nimajo. Največja razlika pa se kaže v dnevnem razporedu aktivnosti. Podjetja svoja vrata odpirajo ob 9. ali celo ob 10. uri, v času kosila je obvezna “siesta”, ko gre večina delavcev na kosilo, nekateri celo domov, spet drugi po opravkih in posledično so nato v službi do večera. Zaradi tega sem začel ceniti slovenski 8 urni delovnik, pri katerem so popoldnevi prosti.

Na Ibizi bi lahko ostal, a se za to nisem odločil iz več razlogov. Eden od teh je prenizka plača, drugi pa, da mi na presenečenje marsikoga Ibiza ni bila všeč v smislu, da bi tam živel. Zavedati se je potrebno, da na enotedenskem dopustu ne vidiš in doživiš vsega kot v treh mesecih in v tem času vidiš in doživiš dovolj, da te lahko še bolj prepriča, da bi tam ostal ali pa popolnoma odvrne. Povsem pa me je prepričala Valencija, ki mi je iz dneva v dan bolj všeč.

Erasmus+ priporočam vsem, saj nudi neprecenljive izkušnje, s katerimi lahko samo pridobiš. Pomembno pripomore k pridobivanju mednarodnih izkušenj, saj spoznaš tujo kulturo, drugačne navade, si v okolju, kjer govorijo tebi tuj jezik, nimaš prijateljev in družine, tako da če želiš družbo moraš navezati nove stike.

Dolgoročno želim delati ter si ustvariti življenje v tujini. Dogovarjam sem za zaposlitev pri delodajalcu, kjer trenutno opravljam prakso. V vsakem primeru pa načrtujem poiskati službo najprej v Valenciji, nato drugod po Španiji.