V Pragi se je našel čas za vse in še več

V Pragi se je našel čas za vse in še več

”Sem najmlajša izmed treh otrok in sta že od nekdaj moj vzgled starejša sestra in brat. Oba sta v študentskih letih odšla na izmenjavo, celo večkrat. Vedno sta nazaj prišla z novimi izkušnjami in idejami ter s stavkom: „Tjaša, ko boš bila ti študentka, si moraš tudi pridobiti  izkušnje v tujini”.

Tjaša Tomanič, študentka Ekonomije, Višja strokovna šola, Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana

Sem najmlajša izmed treh otrok in sta že od nekdaj moj vzgled starejša sestra in brat. Oba sta v študentskih letih odšla na izmenjavo, celo večkrat. Vedno sta nazaj prišla z novimi izkušnjami in idejami ter s stavkom: „Tjaša, ko boš bila ti študentka, si moraš tudi pridobiti  izkušnje v tujini.“  Ugotovila sem, da imamo erasmus + ponudbo na šoli.

Pri iskanju dela me je vodila vztrajnost in odločnost, da grem na izmenjavo. Po veliko neuspelih in nekaj uspelih odgovorih ter razgovorih, sem se dokončno odločila za opravljanje prakse v glavnem mestu Češke – Pragi.

Tako sem prispela v Prago s Flixbusom, kasneje kot sem pridvidevala in sicer 2.maja v nedeljo zjutraj. Že skozi okna Flixbusa sem videla prelepe pisane v starinskem stilu stavbe. Bila sem takoj navdušena nad mestom. Prispela sem v stanovanje, ki sem si ga delila še z dvema dekletoma, se hitro razpakirala in odšla v staro mesto jedro obiskat nekaj najbolj klasičnih čeških znamenitosti.

Poleg dela v pisarni, ki je zavzemal večinski del mojega dneva, sem imela čas med vikendi tudi za druge aktivnosti in izlete, kot so obiski drugih mest, poleg Prage (Karlovy Vary in Češki Krumlov) pa tudi sosednje države Češke (Berlin, Bratislava, Budinpešta). Ne glede na to, kako rada sem hodila na izlete v sosednje države, pa sem še vedno najrajši preživljala vikende v Pragi v parkih, kateri so čudovito urejeni ali v starem mestnem jedru na pijači ali večerji s prijatelji iz Francije, Kolumbije, Peruja, Slovaške…. Za vse in še več se je našel čas.

Za konec bi rada povedala še, da sem se iz te erasmus izkušnje veliko naučila, ne le iz praktičnega dela, temveč tudi iz spoznavanja kulture narodov in navsezadnje same sebe. Nedvomno mi bo izkušnja samostojnosti in izboljšana angleščina, kot tudi boljše komunikacijske veščine pomagale pri nadaljni poti kjerkoli to bo – v Sloveniji ali v tujini.