ERASMUS+

Obeležujemo 30. obletnico Erasmus programa v letu 2017 – mejnik za Evropo! Več. 

 

Erasmus+ je novi program EU za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014–2020. Program Erasmus+ je namenjen povečevanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter modernizaciji izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela. Sedemletni program razpolaga s proračunskimi sredstvi v višini 14,7 milijarde evrov, kar je 40 % več kot doslej. EU je s tem pokazala svojo zavezo podpori temu področju.

Erasmus+ bo omogočil več kot 4 milijonom Evropejcev, da študirajo, se usposabljajo in pridobivajo delovne izkušnje ali opravljajo prostovoljno delo v tujini.

Erasmus+ bo s transnacionalnimi partnerstvi med ustanovami in organizacijami na področju izobraževanja, usposabljanja in mladih spodbujal medsebojno sodelovanje in povezovanje izobraževanja s praktičnim delom v podjetjih, da bi tako premostili pomanjkanje usposobljenih kadrov v Evropi.

Podpiral bo tudi nacionalna prizadevanja za modernizacijo sistemov izobraževanja, usposabljanja in drugih ukrepov za mlade. Na področju športa bo financiral konkretne projekte za reševanje čezmejnih izzivov, denimo boj proti vnaprejšnjemu dogovarjanju o izidih tekem, dopingu, nasilju in rasizmu.

Erasmus+ združuje sedem obstoječih programov EU na področjih izobraževanja, usposabljanja in mladih; prvič bo tudi podprl področje športa. Erasmus+ je integrirani program, ki ponuja številne možnosti sodelovanja na področjih izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa. Dostop do sredstev programa je lažji kot pri predhodnih programih, saj so pravila poenostavljena.

Namenjen je izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela. Več informacij o predvideni strukturi programa najdete na spletnih straneh Evropske komisije – TUKAJ.

Shema programa Erasmus+
Razpis Erasmus+ 2016

CMEPIUS – Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja
Ob železnici 30 a,
1000 Ljubljana
T: +386-1-620-94-50
F: +386-1-620-94-51
info@cmepius.si
Spletna stran

EVROPSKA KOMISIJASpletna stran