Načrtuj kariero, ciljaj VIŠJE! 

Preglejte objavljena prosta mesta za praktično izobraževanje in delo v   

iskalniku kariernih priložnosti

Navodila za uporabo aplikacije Ponudba/iskalnik kariernih priložnosti

V aplikacijo se registrirate z e-poštnim naslovom in ustvarite geslo, nato prejmete e-pošto za potrditev. S potrditvijo je postopek registracije zaključen in se lahko prijavite v iskalnik.

Poleg pregledovanja razpisov boste lahko v zavihku Moj profil oddali tudi ponudbo za praktično izobraževanje ali zaposlitev, prijavno dokumentacijo, da vas lahko delodajalci kontaktirajo.

Kako se lotiti iskanja zaposlitve?

Dober začetek je, da si zastavite zaposlitvene cilje. Pomagate si lahko z obrazcem TUKAJ. Tako boste lažje prepoznali podjetja in delovna mesta za katere želite kandidirati. 

Tukaj se lahko poigrate z odkrivanjem svojih interesov in raziskujete osebnost: Kam in kako za študente in odrasle 

 

Pripravite si seznam ljudi, ki vam lahko pomagajo pridobiti informacije o trgu dela, prostih delovnih mestih. V pomoč vam bo delovni list TUKAJ. Ob tem je pomembno, da svoj krog ljudi in znancev obvestite, da iščete zaposlitev. Pri tem bodite čimbolj natančni, da bodo oni lahko pozorni na informacije, ki vam lahko koristijo.

Spletna omrežja so pri iskanju zaposlitve dobra izbira, ki hitro ponese informacije naokrog. LinkedIn že poznate? TUKAJ si poglejte, kako vam je lahko v pomoč. Ostala socialna omrežja lahko izkoristite in povprašate svoje spletne kontakte za informacije, ki jih iščete. Poiščite skupine, ki združujejo posameznike, ki imajo enake interese, poklic in podobno. Pridružite se jim, se predstavite in sodelujte v razpravah.

Prosta delovna mesta poiščite med javnimi objavami na Zavodu za zaposlovanje RS, na zaposlitvenih portalih in študentskih servisih.

Ne pozabite na spletne strani podjetij, ki vas zanimajo.

Obiščite spletno stran Zavoda za zaposlovanje RS

Preglejte zaposlitvene portale in študentske servise. Zajeten spisek le teh je TUKAJ.

Za dobro predstavitev potrebujete dober življenjepis ali CV (lat. curriculum vitae). Pri tem se osredotočite na bistvene informacije, ki bodo delodajalcu povedale, da ste zanje najboljša izbira. Informacije naj bodo jasne in jedrnate in ga prilagodite delovnemu mestu. Oblika življenjepisa ni predpisana. Lahko jo sami oblikujete, lahko si pomagate s predlogami, ki jih najdete tudi v Canva programu za oblikovanje. Ta je brezplačen in enostaven za uporabo.

Nekateri delodajalci pričakujejo ali zahtevajo, da jim posredujete Europass. Najdete ga TUKAJ z navodili za pripravo. Lahko pa si omislite spletni življenjepis. Kako ga pripraviti, najdete TUKAJ. Z njim boste zagotovo izstopali iz množice kandidatov.

Življenjepis zelo pogosto spremlja spremno ali motivacijsko pismo. Napotke in nasvete za njegovo pripravo najdete TUKAJ.

Naslednji korak je, da se pripravite na zaposlitveni razgovor oz. intervju. Za lažjo predstavo in v pomoč si oglejte video posnetek Kako navdušiti svojega bodočega delodajalca? in preberite kopico nasvetov, ki jih najdete TUKAJIzpolnite delovni list za Elevator pitch, ki vam bo pomagal, da se pripravite na razgovor. Najdete ga TUKAJ.

Kaj je še pomembno vedeti ob prvi zaposlitvi?

Zagotovo je dobro, da poznate nekatere osnovne stvari kot kaj mora vsebovati pogodba o zaposlitvi, kaj pomeni pogodba za določen/nedoločen čas, kaj pomeni pogodbeno delo, pripravništvo, preizkusna doba in podobno. Vse te informacije najdete TUKAJ.

Še nekaj zanimivih povezav:

eSvetovanje – pripomoček za učinkovito načrtovanje kariere in iskanje zaposlitve

Karierni center za mlade (KCM) – VšečKAM in GREM