STROKOVNI POSVET Z MEDNARODNO UDELEŽBO NA ŠOLSKEM CENTRU ŠENTJUR

V sredo, 29. januarja 2025, je na Šolskem centru Šentjur [...]

V sredo, 29. januarja 2025, je na Šolskem centru Šentjur potekal posvet o raziskovalnem delu diplomantov Višje strokovne šole. Organizirala ga je Višja strokovna šola s sodelovanjem inštituta (Versuchsstation für Pflanzenbau Hatzendorf, Austria), KGZS – KGZ Celje (EIP projekt) in Društva absolventov KGŠ Šentjur. Posvet je imel naslov Predstavitev raziskovalnega dela diplomantov Šolskega centra Šentjurja – Višje strokovne šole.

Posamezne raziskave so vezane na specializirane kmetije, farme, zavode, inštitute, razvojne agencije in ostala podjetja, kjer naši študentje izvajajo tekom študija praktično izobraževanje. Vključeni so tudi v Erasmus+ projekte, kar jim omogoča, da v tujini opravljajo praktično izobraževanje in raziskovalno delo.

Izkušnje iz raziskovalnega dela na Raziskovalnem inštitutu za rastlinsko pridelavo Hatzendorf v Avstriji je predstavil Rene Korožija, študent naravovarstva.

DI Johannes Schantl in g. Andrejas Lamprcht, sta predstavila raziskovalno delo inštituta v Hatzendorfu in organizacijo šolskega sistema na področju izobraževanja v kmetijstvu in gozdarstvu na avstrijskem Štajerskem.

Po izboru mentorjev so v program posveta vključili njihove diplomante, ki so predstavili svoje raziskovalno delo in vabljene predavatelje. Posvet je otvoril mag. Branko Šket, z aktualno temo, Uporaba dronov v kmetijstvu, in s predstavitvijo dobre prakse, ki je rezultat sodelovanja ŠC Šentjur v EIP projektu z vodilnim partnerjem Geodetskim zavodom Celje, s KGZS–KGZ Celje in KGZ Ptuj, CEVEZ Kristjan Bogataj s.p. in osmimi kmetijskimi gospodarstvi.

Njihovemu vabilu se je odzvala tudi ga. Marija Vaukan, univ. inž. kmet., KGZS Kmetijski zavod Celje, Oddelek za svetovanje Slovenj Gradec, ki jih je popeljala skozi zgodbo ohranjanja preko sto starih sort sadja, predstavila njihove sortne značilnosti, načina prepoznavanja in uporabnost v današnjem času kot primer dobre prakse trženja na kmetiji. Slušatelji so bili navdušeni nad delovanjem njihovega sadjarskega društva »Lesnika«, predvsem pa degustacije produktov iz starih sort sadja (jabolčni sok, jabolčno vino, jabolčna penina …).

V nadaljevanju so z velikim veseljem prisluhnili diplomantom VSŠ, ki so diplomirali v obdobju 2023/24. Prispevke so predstavili: Domen Franc Jevšenak s področja kletarstva, Nina Delopst je govorila o rehabilitaciji konj, Lucija Gerčar je ugotavljala kakovost domačega masla v primerjavi z industrijskim, Maja Rutar je predstavila kako potrošniki prepoznajo kakovost pralinejev, Tom Costa pa jih je prepričal z inovativnim turističnim produktom – kreativno-kulturni teambulding.

Ugotovitve predstavljenih prispevkov so doprinos znanja na področju biotehnologije, predelave hrane, naravovarstva, modernih tehnologij, turizma in trženja. So rezultat povezovanja ustanov v raziskovalnem delu ter aplikaciji stroke v primerih dobre prakse na kmetijah in trajnostnega pristopa k razvoju podeželja.